perjantai 4. helmikuuta 2011

Mietityttää...

Nimittäin semmoinen juttu, että teenkö väärin, jos ompelen omalle lapselleni samanlaisen paidan kuin eräällä valmistajalla on? Kun tilanne on semmoinen, että tilasin erään verkkokaupan alesta 5v:lle housut 128cm, ajattelin, että ovat reilut, mutta että voisi luultavasti käyttää kuitenkin. Tilasin myös paidan kokoa 122 (joka on meijän 5v:n koko oikeesti). Nämä koot siksi kun muita ei ollut  jäljellä ja ajattelin niitä voivan käyttää settinä. Nooh. Siinä kävi niin, että nuo housut vastaa kokoa 140cm ja menee meidän ekaluokkalaiselle (joka ihastuikin niihin heti), paita vastaa kokoaan, eli on sopiva 5v:lle niinkuin ajattelinkin ;)
Mutta mutta...5v:lle ompelen paidan kaveriksi yksiväriset housut, se ei ole ongelma. Mutta nuo housut. Ne tarvisi kaveriksi samansävyisen paidan. Housut on kuviolliset, joten kovin kuviollinen paita ei niihin käy, mutta en myöskään haluaisi yksiväristä kun se on tysä, varsinkin tämän värisenä. Mitään muita kyseisen värisiä vaatteita meiltä ei löydy ja tyttö vinkuu housuille paitaa kaveriksi ja on tarkka, että vaatteet on yhteensopivat. Tuo saman sarjan paita on ainoa, joka sopii tuohon just hyvin, täydellisesti, mutta en ole löytänyt sitä kokoa 122 isompana mistään =(  Eli olen miettinyt tekisinkö sellaisen itse. Tietysti erillä kaavalla, mutta samoilla väreillä ja suunnilleen samanlaisella aplikaatiolla. Mutta nyt aloin miettimään, onko se väärin, vai peräti rikos??
Haluais kuitenkin nuille ihanille housuille, joita tyttö rakastaa, sopivan paidan kaveriksi. Mitä te tekisitte tai neuvoisitten tekemään.
On tämäkin ongelma. Pitkästä aikaa tilaan pari valmista vaatetta ja tämmöisiä mietteitä...Helppoa tehdä kaikki vaan ite ;)

9 kommenttia:

 1. Itellehän saa tehdä sellaisen kuin haluaa ja kattoa mallia valmisvaatteista. Se ei ole mitenkään väärin. Sitten vasta jos niitä tekeleitään myy pitää olla oma malli. Näin minä oon asian ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen ymmärtänyt että itselle saa tehdä, ei myyntiin (saa sitten varmasti kyllä käytettynä myytyä myöhemmin). Ja eihän ihan 100% samanlaista varmasti pystyy tekemään...

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Juuri nuin minäkin olen asian ymmärtänyt, mutta silti tuntuu arveluttavalta alkaa kopioimaan toisen vaatetta. Mutta toisaalta kun ei niitä isompia kokoja ole ja haluan tuommoisen...

  VastaaPoista
 4. samaa mieltä kuin aiemmat kommentoijat. eli ompelemaan vaan :)

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä muiden kanssa minäkin. Ja olen itse tehnytkin yhden aika tarkankin kopion kaupallisesta vaatteesta. :)

  VastaaPoista
 6. Ompelemaan vaan sanon minäkin. Onhan nämä tosi hankalia juttuja - muutamista valmisvaatteista kun on tullut tosi suosittuja TSI-ompelijoiden keskuudessa. Tosi monessa blogissa on nähty mm. TSI-Kimperin pipoja, TSI-meandi haalareita, TSI Hipun pussukoita jne. Missä kulkee raja mikä on kopiointia ja mikä kivan idean muokkaamista...? Mä olen myös sillä linjalla, että itselle saa surautella ilman moraalista tuskaa tai painajaisia rikosoikeudenkäynneistä :D

  VastaaPoista
 7. jep, omaan käyttään voi tehdä ihan vapaasti :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille. Taidampa sitten uskaltautua tekemään, kunhan jostain löydän lilaa trikoota.

  VastaaPoista
 9. Ihan turhaan kärsit omantunnon vaivoja, sen kun ompelet.
  Todennäköisesti kyseinen puoti on paitansa mallin/idean saanut jostain muualta, niinhän tuo rättibisnes toimii...
  Ja mitään laitonta siinä ei ole, mikäli et kopioi kaupalliseen tarkoitukseen.

  VastaaPoista